Ik word gestalkt. Wat kan ik zelf doen?

Wanneer je geconfronteerd wordt met stalking, zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om jezelf te beschermen:

-Communiceer duidelijk met je stalker en maak hem bewust van je grenzen en ongenoegen over zijn gedrag. Wees direct en vermijd vaagheid, aangezien obsessieve personen twijfels kunnen aangrijpen om door te gaan.Zeg dus duidelijk tegen je stalker: Stop met mij te bellen,stop met mij te appen, stop met mij lastig te vallen!
-Als de situatie niet verbetert, probeer dan zoveel mogelijk contact met je stalker te vermijden, zowel online als persoonlijk. Blokkeer het e-mailadres en telefoonnummer en blokkeer de accounts van je stalker op sociale media. Pas ook je privacy-instellingen aan op je sociale media accounts en denk goed na over wat je wel en niet op sociale media plaatst.
-Informeer je vrienden en familie over de situatie, zodat ze op de hoogte zijn. Waarschuw hen geen berichten van de stalker te openen en moedig hen aan om contact op te nemen met jou of de politie als ze iets verdachts opmerken.
-Beveilig je apparaten en online accounts met sterke, unieke wachtwoorden. Verander eventueel bestaande wachtwoorden om ongeautoriseerde toegang te voorkomen.
-Verzamel bewijs van het stalkingsgedrag. Houd eenvoudig een logboek bij met datum, tijd en locatie van incidenten. Maak indien mogelijk foto’s, video’s of geluidsopnames.
-Doe een risico-inventarisatie en vul het DRIF formulier in op stopmijnstalker.nl
-Doe aangifte bij de politie. Hoewel stalking een misdrijf is, is voldoende bewijs essentieel voor vervolging van de stalker. Volg de tips en instructies op van de politie om een dossier op te bouwen.
-Je kunt altijd eerst overleggen met een advocaat of het het juiste moment is om aangifte te doen tegen je stalker.
-Bij direct gevaar altijd direct 112 bellen.

Geef een reactie